Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Uklanjanje Kamenca

Veterinarian during examining and cleaning dog teeth. Old labrador retriever in animal hospital.
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Verovatno ste već upoznati sa problemom usled prisustva kamenca na zubima, tamnim naslagama koje ih oštećuju. On je najčešći uzrok problema sa oralnim zdravljem ljubimaca i uzrokuje veoma neprijatan zadah iz usta. Pre kamenca na zubima se nalazi plak. Plak je jedna lepljiva naslaga, bele boje sačinjena od bakterija i ostataka hrane, a formira se na zubima u roku od nekoliko sati nakon obroka. U roku od 24 časa, plak počinje da se stvrdnjava spajanjem sa solima koje se nalaze u pljuvački. Kako se plak nastavlja akumulirati i mineralizovati na kraju se transformiše u kamenac. Zubni kamenac je grub i porozan i može se razviti ispod ali i iznad linije desni.

Zašto je veoma važno redovno uklanjanje kamenca?

Kamenac može u velikoj meri da naruši oralno zdravlje, jer ulazi pod desni i odvaja ih od zuba. Zbog prisustva bakterija često može da dovede i do gingivitisa (zapaljenja desni). Takođe ako se ne ukloni na vreme može da dovede i do paradontoze (povlačenja desni, gde dolazi i do ispadanja zuba). Ukoliko dođe do takvih stanja, pored toga što izaziva bol takođe može izazvati probleme usled bakterija koje mogu ući u krvotok i mogu dovesti do  promena na bubrezima ili jetri. Stoga je rano otkrivanje ključno za zdravlje Vašeg ljubimca i od vitalnog značaja za njegovo blagostanje.

Koliko često treba raditi uklanjanje kamenca?

Većina pasa i mačaka svoje prvo uklanjanje kamenca trebalo bi da ima u dobi sa već 2-3 godine. Što se tiče malih rasa pasa svakako tu negu treba da dobiju najkasnije sa drugom godinom života, sobzirom da se znaci paradontalne bolesti obično vide u ovom periodu. Blagovremeno uklanjanje zubnog kamenca je veoma važno čak i  ukoliko Vaš ljubimac ima malo vidljivog kamenca, jer često postoje i bolni problemi skriveni ispod desni koji se mogu otkriti jedino detaljnim pregledom i rendgenskim snimkom zuba.

Za većinu pasa uklanjanje kamenca dovoljno je raditi jednom godišnje, dok kod malih rasa pasa to može biti i dva puta godišnje, jer mali psi imaju drugačiji pH pljuvačke pa se zbog toga kod njih kamenac mnogo brže i stvara. Takođe bitnu ulogu igra i hrana. Gruba hrana kao što su granule, podstiče psa da je dobro sažvaće tako da hrana struže po površini zuba i mehanički uklanja plak. Taj efekat izostaje ukoliko se lubimac hrani mekanom hranom, jer nema mehaničkog čišćenja pa sav nakupljeni plak na njima i ostaje i prerasta u kamenac.

Koliko traje uklanjanje kamenca?

Ultrazvučno uklanjanje kamenca je rutinska stomatološka procedura za uklanjanje kamenca i plaka koji se nalaze na površini zuba. Ova procedura obično traje od 45-60 minuta, ali sve zavis od količine zubnog kamenca, prisutnog oboljenja zuba kao i potrebe za ekstrakcijom zuba. Sam oporavak od anestezije traje svega nekoliko sati, ali to može potrajati oko 12 sati, a tokom tog perioda ljubimac može izgledati pospano ili imati malo slabiji apetit.

Da li se uklanjanje kamenca radi isključivo pod anestezijom?

U poslednje vreme se javlja veliki porast stomatologije bez anestezije odnosno neprofesionalnog uklanjanja kamenca u nekim neveterinarskim ustanovama. Uklanjanje kamenca na vidjivim površinama zuba ima veoma mali uticaj na zdravlje ljubimca i pruža lažni osećaj postignuća. Profesionalno uklanjanje uključuje skidanje kamenca iznad ali i ISPOD! ivice gingive, a najkritičniji deo procedure je uklanjanje unutar gingivalnog džepa (prostor između desni i korena) pri čemu je pristup tom podrčju nemoguć kod neanesteziranih pacijenata. Anestezija uklanja bol nastao prilikom pregleda i sitnih oštećenja mekanog tkiva gingiva, takođe štiti i disajne puteve jer sprečava aspiraciju odnosno udisanje komadića skinutog kamenca. Kompletan oralni pregled koji je veoma važan postupak nije moguć kod neanesteziranih pacijenata, područja zuba sa unutrašnje strane okrenute prema jeziku se teško mogu pregledati tako da područja bolesti i nelagodnosti često ostaju nepregledana.

Podeli post