Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Fizikalna terapija za pse

INOVATIVNA METODA OPORAVKA PASA OD POVREDA I HIRURŠKIH INTERVENCIJA      

Fizikalna terapija za pse podrazumeva mnoge tehnike koje poboljšavaju fizičko stanje životinja kao što to čini i fizioterapija kod ljudi. Njen cilj je da ubrza vreme oporavaka, poveća pokretljivost i smanji bol. U našoj Family Vet ambulanti nudimo fizikalnu terapiju primenom hidroterapije.

Šta je hidroterapija za pse?

Kako samo ime kaže reč je o vrsti fizikalne terapije za pse koja se odnosi na lečenje u vodi. Pokreti u vodi omogućavaju da pas bude lakši i samim tim pravi manje opterećenje na zglobove i kosti. Topla voda dovodi do bolje prokrvljenosti tkiva, pa omogućava bolje prehranjivanje tkiva, brže zarastanje i uklanjanje bola. Sa druge strane hladna voda može biti idealna za radne pse koji će imati težak trening dok su u vodi.

Prednosti hidroterapije za pse

Koja stanja zahtevaju hidroterapiju za pse?

Koristi se kod rehabilitacije nakon ortopedskih hirurških intervencija. Neizostavan je i najuspešniji oblik fizikalne terapije nakon intervencija kao što su operacija kolena ili kuka kada je u postoperativnom periodu veoma ograničeno kretanje, pa je hidroterapija jedini način kretanja koja sprečava brojne komplikacije a rezultati oporavka su drastično bolji.  

Pozitivan učinak ima i kod pacijenata sa neurološkim oboljenjima poput povreda nerava, pareza, paraliza, spondiloze kao i kod povreda kičme. 

Pomaže i u lečenju ortopedskih bolesti poput artritisa, displazija i oštećenja tetiva, mišića, zglobova i kostiju.

Hidroterapija i gojazni psi

Hidroterapija može biti korisna i za gubitak težine. Vežbanje može biti veoma opterećujuće ukoliko pas ima dodatnu težinu što može otežati pokretanje tog psa na zdrav put. Hidroterapija smanjuje njihovu težinu dok su u vodi i samim tim čini vežbanje veoma ugodnijim za psa, pa je psu koji ranije nije vežbao mnogo lakše da počne. Pored toga jača i kardiovaskularni sistem, povećava energiju i ima pozitivan psihološki uticaj na pacijenta.

Kako izgleda tretman hidroterapije za pse?

Posedujemo bazen sa pokretnom trakom koja forsira pse da se kreću i time jačaju njihove mišiće.  Tretman na početku traje od 5-6 minuta, dok je najduži boravak 20 minuta. Potrebno je da pacijent dolazi tri puta nedeljno u trajanju od mesec dana.Nivo vode je veoma važan i njegovo regulisanje zavisi od stanja psa. Ukoliko je on iznad šapa, povećava savijanje karpalnog i skočnog zgloba pa je poželjan kod pacijenata koji imaju smanjenu fleksiju tih zglobova. Sa druge strane kada je u visini lakta, taj nivo je dobar za pse kod kojih je potrebno povećati snagu i izdržljivost. Nivo vode iznad lakta ima minimalno opterećenje na zglobove pa je najkorisniji kod pacijenata u postoperativnom periodu ili kod lečenja artritisa.

Pored nivoa vode važnu ulogu ima i brzina kretanja trake. Male brzine se koriste kod pasa koji imaju neurološke probleme. Umerene brzine se koriste kod posthirurških pacijenata i pacijenata sa artritisom, dok se velike brzine koriste za pse koji se spremaju za neke veće napore ili takmičenja.

Krajnji rezultati hidroterapije su relativno brzo vidljivi, oporavak zavisi od težine povrede i tipa intervencije, a često i od samog temperamenta psa i mnogih drugih faktora.   

Ukoliko Vaš pas ima neko od navedenih stanja, ili imate sumnju ka nečemu gore navedenom obratite nam se putem telefona ili zakažite konsultacije, neophodni pregled i dalji plan rešavanja datog problema, direktno putem sajta.

Da li postoje kontraindikacije?

Fizikalna terapija jeste veoma delotvorna kod pojedinih stanja, ali to ne znači da sve životinje mogu i treba da idu na ovakav tretman, a u njih ubrajamo: srčane bolesnike, pacijente sa povredama kože (otvorene rane), inkontinentne životinje. Zbog toga je veoma važno pre tretmana konsultovati veterinara.

Fizikalna terapija za pse – CENA

  • Hidroterapija 2000 rsd