Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Sterilizacija pasa / kastracija

Hirurška intervencija koja ima i preventivnu ulogu

Važno je da znamo da sterilizacija pasa ima veoma važnu preventivnu ulogu za zdravlje naših ljubimaca i to se nikako ne odnosi samo na suzbijanje neželjenog potomstva. 

Ozbiljna uloga sterilizacije pasa je i u sprečavanju pojave najrazličitijih zdravstvenih problema u starijem dobu.

Šta je sterilizacija a šta kastracija pasa?

Oba izraza su ispravna! Izraz sterilizacija se zapravo upotrebljava kada se radi o hiruškom odstranjivanju jajnika i materice kod ženskih jedinki, dok se izraz kastracija odnosi na intervenciju uklanjanja testisa kod mužjaka. Samim tim, sa medicinskog aspekta ove dve intervencije se razlikuju u načinu izvođenja u skladu sa reproduktivnim sistemom, odnosno polom životinje.

Sterilizacija pasa - DA ili NE?

Ovo pitanje niti je neuobičajeno, niti nepotrebno. Razumljivo je da svi mi koji smo vlasnici ljubimaca imamo dilemu po ovom pitanju.

Međutim, sa aspekta veterinarske struke, sterilizacija pasa predstavlja veoma human čin. Naime, ukoliko sterilizacija pasa nije sprovedena u pravo vreme i na odgovarajući način, može doći do raznih komplikacija po zdravlje odraslih pasa – u zavisnosti od njihovog načina života, uslova života i reproduktivnog ciklusa.

Prednosti sterilizacije pasa

Naši ljubimci su veoma podložni razvoju raznih opasnih bolesti kao što su rak materice i jajnika ili rak prostate i testisa kod mužjaka, zatim gnojna infekcija materice kod ženki ili upala mokraćnih kanala. Sve ove bolesti su, jasno je, veoma opasne po život naših ljubimaca.

Zašto bi potomstvo bilo neželjeno? Jednostavno, statistika je takva da nam ukazuje na činjenicu da veliki broj životinja usled nemogućnosti odgajanja od strane vlasnika, svoj život provede na ulici u veoma teškim uslovima i veoma rano strada iz najrazličitijih razloga. 

Životinje koje su polno zrele a nemaju uslove za reprodukciju mogu pokazivati veoma destruktivno ponašanje. Od agresivnosti u kontaktu sa drugim životinjama, ali i ljudima do nekontrolisanog mokrenja, pa na kraju i bežanja od vlasnika u potrazi za partnerom.

Kada se radi sterilizacija pasa?

Ili bolje da postavimo pitanje, „kada je najbolje vreme za sterilizaciju pasa?“. 

Definitivno, postoje medicinski utemeljeni stavovi po ovom pitanju. Naime, najpogodniji period za sterilizaciju je period pre dostizanja polne zrelosti, koja kod sitnijih rasa pasa nastupa oko 6. meseca, dok kod krupnijih rasa nastupa od 12. do 14. meseca.

Ukoliko se ženka ne koristi u priplodne svrhe najbolje je istu sterilisati jer se tokom teranja (redovnih ciklusa) mogu javiti razna patološka stanja u kasnijim godinama, kao i tumori. Stoga savetujemo vlasnike da ako je ženka isključivo ljubimac i član porodice da je najbolje uraditi sterilizaciju pre prvog teranja.

Svako naredno „teranje“ uvećava mogućnost pojave bolesti u određenom procentu, pa je rana sterilizacija pasa jednostavno najhumanije i najefikasnije rešenje.

Priprema pasa za sterilizaciju

Iako je sterilizacija jedna od rutinskih hirurških zahvata u veterini svakom pacijentu pristupamo oprezno i vršimo detaljan pregled pre hirurške intervencije.

Naša preporuka je za ženke do 4 godine starosti pored kliničkog pregleda uraditi i kompletnu krvnu sliku. Ako je životinja starija od 4 godine, pored navedenog, obavezne su i biohemijske analize.

Zbog anestezije neophodno je da 12 sati pre zahvata životinja ne konzumira hranu i vodu.

Koliko traje intervencija sterilizacije pasa?

Sama procedura kastracije mužjaka traje oko 15 minuta, dok je postupak sterilizacije ženki složeniji pa je i trajanje oko 45 minuta.

Sterilizacija pasa - Oporavak

Važno je nakon sterilizacije voditi računa o tome da se pas ne kreće previše aktivno u periodu od 7 dana. Preterana fizička aktivnost i naprezanje može dovesti do povreda rane i kidanja konca.

Osim toga, poželjno je da u ovom periodu pas ima nešto lakšu ishranu, kako bi se sprečilo prejedanje i uz to stvorile određene tegobe. 

Sterilizacija pasa - CENA

  • Sterilizacija kuje do 10kg 10000 rsd
  • Kastracija psa do 10kg 7500 rsd
  • Sterilizacija kuje 10-20kg 12000 rsd
  • Kastracija psa 10-20kg 8500 rsd
  • Sterilizacija kuje 20-40kg 14000 rsd
  • Kastracija psa preko 20kg 9500 rsd
  • Sterilizacija psa preko 40kg 18000 rsd