Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Vakcinacija mačaka

Mnoge bolesti prete našim macama i zbog toga je veoma važna preventivna vakcinacija mačaka

Veoma je važno da budemo odgovorni vlasnici ljubimaca i na vreme se informišemo o svim mogućim zdravstvenim tegobama naših ljubimaca.

Uvek moramo imati na umu preventivno delovanje i činjenicu da je vakcinacija mačaka  zaštita od velikog broja bolesti.

Postoji veliki broj oboljenja kojima mačke mogu biti izložene i koja mogu dovesti do narušavanja zdravlja, a u krajnjem slučaju i do smrti. Neke od tih bolesti se mogu jednostavno prevenirati vakcinom protiv zaraznih bolesti.

Vakcinacija mačaka protiv zaraznih bolesti

Prva vakcinacija mačaka se preporučuje u periodu od 6. do 9. nedelje starosti i tu vakcinu nazivamo „trovalentnom“ vakcinom. U zavisnosti od spremnosti organizma mačića da pravilno odreaguju na vakcinaciju, ova granica može biti i pomerena.

Naime, mačići po rođenju nasleđuju određeni nivo antitela od majke, ali su količina antitela i njihovo trajenje drugačiji u svakom leglu i ne mogu biti precizno definisani bez seroloških testova.

Ovakva vakcina štiti mace od:

  • Panleukopenije mačaka
  • Herpes virusa
  • Kalici virusa
  • Chlamidofile felis

 

Već nakon 3 do 4 nedelje od prve vakcinacije, sledi i druga doza, a potom se vakcinacija ponavlja na svakih 12 meseci.

Kalendar vakcinacije mačaka

Pre same prve doze vakcine potrebno je očistiti mače od parazita.

Prva doza vakcine se može davati u 6. nedelji ili čak 9. u zavisnosti od nivoa materalnih antitela u organizmu.

Pre svake vakcine, neophodno je već spomenuto čišćenje organizma mačeta od eventualnog prisustva parazita.

Druga doza vakcine je i poslednja doza trorovalentne vakcine za mačke, nakon koje se proces ponavlja na svakih godinu dana.

Vakcinacija mačaka protiv besnila je obavezna, kao i vakcinacija pasa.

Mace se mogu zaraziti leukemijom preko majčinog mleka ili već u utrobi, ukoliko je majka zaražena, pa je pre ove vakcine neophodno izvršiti analizu krvi mačke, jer vakcina nije efikasna ukoliko je organizam već zaražen.

Vakcinacija mačaka protiv besnila

Vakcinacija mačaka protiv besnila je obavezna a sprovodi se nakon 16. nedelje života, nakon čega se obnavlja jednom godišnje. 

Uz vakcinaciju protiv besnila, nakon trećeg meseca je obavezno sprovesti i čipovanje mačaka, odnosno, obeležavanje.

Tada se stiče pravo da mačka dobije pasoš, sa kojim može da putuje van naše države.

Vakcinacija mačaka protiv mačije leukemije (FeVL)

Mačija leukemija je veoma smrtonosna bolest. Prenosi se sa mačke na mačku i pre vakcinacije je obavezno uraditi analizu krvi mačke, odnosno testiranje na ovu bolest kako bi sama vakcina imala efekta. Takođe, nakon jedne godine života mace stiču prirodni imunitet na FeVL, pa rekvakcinacija protiv leukemije nije potrebna.

Cene vakcinacije mačaka

  • Trovalentna TRICAT vakcina 2500 rsd
  • Vakcina protiv mačije leukemije FeVL 2400 rsd
  • Vakcina protiv besnila za mačke 2000 rsd
  • Čipovanje 2000 rsd
  • Mikročip i vakcina protiv besnila 3500 rsd

Zarazne bolesti kod mačaka

Panleukopenija mačaka

Poznata je i pod nazivom mačiji parvovirusni enteritis ili mačija parvoviroza. Panleukopenija je virusno, veoma infektivno oboljenje, koje izaziva DNK virus iz familije Parvoviridae. Pošto je veoma otporan u spoljašnjoj sredini, njegova prisutnost je velika. Najčešće oboljevaju mlađe mačke uzrasta od 3-5 meseci. Kod starijih mačaka uglavnom se javlja subklinička infekcija čiji znaci nisu vidljivi i oporavak je brz. Ovaj virus napada ćelije koje se brzo dele kao što su tkivo creva, koštana srž i limfoidno tkivo.

Mačiji herpes virus

U pitanju je jedna veoma kontagiozna zarazna bolest koja se javlja iznenada. Uzročnik je Herpes virus-1 koji izaziva rinotraheitis kod mačaka. Mogu oboleti mačke svih uzrasta, ali se najčešće javlja kod mlađih. Mnoge mačke u nekom trenutku života su izložene ovim virusom. Inkubacija traje 2-5 dana, a smrtnost od ovog virusa je velika. Prenosi se direktnim kontaktom, a moguće je i indirektno preko obuće, odeće, preko posuda za hranu i vodu. Ukoliko se mačka jednom inficira ona doživotno nosi virus u sebi, a prilikom svakog stresa može doći do ispoljavanja bolesti.

Kalici virus kod mačaka

Simptomi koji se javljaju su veoma slični simptomima koje izaziva herepes virus, zbog čega ih je teško razlikovati. U cilju dijagnostike potrebno je uraditi detaljan klinički pregled, analize krvi i biohemijske analize, a ukoliko postoji sumnja na postojanje zapaljenja pluća potrebno je i uraditi rendgensko snimanje grudnog koša.