Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Ultrazvuk za pse

ultrazvučni pregled nam pomaže u dijagnostikovanju problema unutrašnjih organa

Ultrazvučni pregled, ili ultrasonografija, predstavlja neinvazivnu metodu snimanja kojom se unutrašnji organi i druge strukture vide pomoću ehoa, odnosno refleksije ultrazvučnih talasa. Za razliku od rendgena, ova tehnika je bezbedna.

Priprema psa za ultrazvučni pregled

Ova vrsta pregleda može se izvesti na različitim delovima tela psa, s toga postoje i različite pripreme.

U slučaju pregleda abdomena, preporučuje se da vlasnik ne daje ljubimcu hranu i vodu 8 do 12 sati pre pregleda, kako bi creva bila prazna. Mokraćna bešika se najbolje vidi kada je puna, pa psa ne bi trebalo izvesti da vrši nuždu 3 do 6 sati pre ultrazvuka. Ako to nije moguće, ljubimac se može zadržati kod veterinara kako bi mu se dao diuretik i posledično napunila bešika.

Još jedan vid pripreme jeste šišanje dlake u području organa koji se pregleda. Ovo se prevashodno odnosi kod dugodlakih rasa. Ultrazvuku može prisustvovati vlasnik, a u nekim slučajevima je nužno odsustvo kako bi životinja mirovala. Kod nekih životinja neophodna je sedacija.

U kojim situacijama se primenjuje ultrazvučni pregled pasa?

Generalno, ultrazvuk se primenjuje u slučajevima kada rendgenskim snimanjem ne možemo dobiti dovoljne informacije o problematici. Takođe, ova procedura je indikovana kod pasa kod kojih su ustanovljene abnormalnosti krvne slike ili biohemijskih analiza. Najčešće se rade ultrazvuk srca i ultrazvuk abdomena

Ehokardiogram, ili ultrazvuk srca indikovan je kod ljubimaca kod kojih je dijagnostikovan srčani šum, ili je rendgenskim snimanjem postavljena sumnja na neko srčano oboljenje. Pored toga, ova metoda se koristi kod pasa koji hronično ili učestalo kašlju i gube svest. Ultrazvuk može pokazati da li srce normalno radi, a ako ne, u čemu je problem. Ova metoda se upotrebljava i kako bi se utvrdilo da li postojeća terapija pozitivno deluje. Neke od abnormalnosti koje se ehokardiogramom vide su: kontraktilnost, proširena komora, insuficijencija (slabost) srčanih zalistaka i postojanje tečnosti u perikardu, odnosno srčanoj kesi.

Najčešći razlozi zbog kojih se veterinar odlučuje za ultrazvučni pregled abdomena su: nedostatak apetita, nerazjašnjena hronična povraćanja, dijareja i konstipacija, nerazjašnjeno mršavljenje, prisustvo tečnosti u abdominalnoj duplji, masa detektovana pri kliničkom pregledu, sumnja na abnormalnosti u urinarnom i reproduktivnom traktu, potvrda graviditeta, preoperativna kontrola i dr. Prilikom ultrazvuka abdomena pregleda se, ne samo organ kod kojeg postoji sumnja na prisustvo abnormalnosti, već ceo abdomen. Ovakvim detaljnim pregledom veterinar prevenira propuste koji bi se desili fokusiranjem samo na jednu regiju.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled pasa?

Kao što je već napomenuto, neophodno je da ljubimac ne uzima hranu i vodu 8 do 12 sati pre pregleda.

Ultrazvuk se vrši tako što se pas prvo postavi u ležeći položaj. Nakon toga, ako je potrebno, šiša se abdominalna regija, a zatim na nju stavlja specijalni provodni gel.

Sama procedura je neinvazivna i u većini slučajeva sprovedena sa minimalnim stresom za životinju. Bol se može javiti u slučaju postavljanja sonde na bolno mesto. Tokom pregleda, veterinar odmah može da uvidi problematiku, osim u nekim slučajevima kada je za dijagnostiku potrebno izanalizirati izmerene parametre.

Ultrazvuk za pse - CENA

  • Ultrazvučni pregled 2500 rsd