Negujemo Vaše ljubimce kao da su naši!
Pozovite nas
+381 21 443137
Dežurna služba 24 / 7 
+381 60 0575721

Pozovite nas :  +381 21 443137

Dežurna služba 24/7: +381 60 0575721

Sterilizacija mačaka i kastracija mačaka

veoma važna intervencija za prevenciju očuvanja zdravlja mačaka

Kao odgovornim vlasnicima mačaka, sterilizacija mora da nam bude na umu. Mačke veoma rano dostižu polnu zrelost, a važna preporuka je da se sterilizacija mačaka izvrši pre njenog dostizanja.

Zašto je važna sterilizacija mačaka?

Mačke kojima nije omogućeno parenje izrazito su podložne oboljevanju od raznih bolesti. Pre svega, postoji veliki rizik od oboljevanja od raka mlečnih žlezda, raka jajnika ili materice kao i drugih oboljenja jajnika i materice ili bolesti pod uticajem hormona kod ženki ili rak testisa, prostatitis, pojavu kile, kod mužjaka. To ne znači da mačke koje će imati potomstvo nisu u opasnosti. 

Osim rizika od oboljenja tu je svakako i sprečavanje neželjenog i nekontrolisanog širenja potomstva, ali sterilizacija mačaka pomaže i u sprečavanju loših navika mačaka, kao što su agresija ili preterana privrženost, obeležavanje teritorije ili bežanje u potrazi za partnerom što mačke može dovesti u razne opasne situacije.

Kada se vrši sterilizacija mačaka?

Razumljivo je da postoji više stavova po ovom pitanju jer se svaki organizam razvija drugačijim tempom. Tako i kod mačaka, polne karakteristike kod nekih jedinki mogu biti razvijene brže, a kod nekih sporije, pa tako i preporuke za idealno vreme za sterilizaciju variraju od sterilizacije već u ranoj dobi, do tek nakon potpunog dostizanja polne zrelosti, u periodu neposredno nakon šestog meseca života. U svakom slučaju, period pre prvog „teranja“ bi se mogao uzeti kao referentni.

Kod mačora se može uočiti početak obeležavanja teritorije, mokrenjem na određenim mestima, ili promenom mirisa urina, dok mačke mogu postati izrazito nervozne ili izrazito privržene. Takođe, mačke su u teranju veoma glasne i uporne u dozivanju partnera, što ume da bude veoma neprijatno za vlasnike mačaka koji žive u stambenim zgradama.

Kod mačaka postoji razlika između ova dva pojma najpre sa aspekta izvođenja same operacije. Naime sterilizacija najčešće predstavlja samo presecanje ili zatvaranje jajovoda kod ženki ili semenovoda kod mužjaka, ali ova metoda ostavlja prostor za proizvodnju hormona što nadalje izaziva veoma agresivno ponašanje i dalje prisustvo instinkta za parenje i najčešće se ne izvodi i ne preporučuje.

Kastracija mačaka podrazumeva potpuno uklanjanje jajnika, a najčešće i materice kod ženki, i potpuno uklanjanje testisa kod mužjaka. Ovakva procedura zapravo je bezbednija i iako predstavlja hirurški zahvat i obavlja se u totalnoj ansteziji, ona je rutinska i nakon nje se životinja veoma brzo oporavlja i nastavlja sa redovnim aktivnostima. Tako da razliku između sterilizacije i kastracije ipak možemo da svedemo na razliku u polu životinje i u slučaju ženki ovu proceduru nazivati sterilizacijom a u slučaju mužjaka kastracijom.

Postupak sterilizacije mačke

Kod ženki je ova procedura nešto složenija pa samim tim ima i duži vremenski period trajanja.

Pre samog planiranja hirurške intervencije poželjno je izvršiti analize krvi pacijenta kako bi se procenilo opšte stanje životinje i pravilno odredila vrsta i količina anestezije. Osim toga poželjno je da pacijent ne konzumira hranu niti vodu 24 sata pre operacije, a vodu 12 sati pre zahvata.

Mačka se uspavljuje anestezijom koja je predviđena u odnosu na uzrast, težinu i druge karakteristike jedinke.

Kao što je već objašnjeno, kod ženki se potpuno uklanjaju jajnici i materica, dok se kod mužjaka uklanjaju testisi. Rana se ušiva i mačka se budi iz anestezije.

Oporavak mačaka nakon sterilizacije

Oporavak nakon operacije je kod mladih, zdravih mačaka veoma brz i traje samo jedan do tri dana. Potrebno je povesti računa da životinja ne povredi ranu. 

Najsigurniji način je nošenje zaštitne kragne do skidanja konaca. Takođe, poželjno je ograničiti kretanje, kako bi smanjili rizik od slučajne povrede i infekcije usled prevelike aktivnosti. Važno je obezbediti dovoljno vode i prilagoditi hranu trenutnom stanju.

Sterilizacija mačaka - CENA

  • Sterilizacija mačke 7500 rsd
  • Kastracija mačora 5000 rsd
  • Anestezija mačaka 2500 rsd