Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Vakcinacija pasa Novi Sad

Kao veoma važna preventivna mera u odgajanju ljubimca vakcinacija pasa, se nameće i kao obavezna

Vakcinacija pasa je najefikasniji način zaštite pasa od zaraznih bolesti.

Samo zdravi psi smeju primiti vakcinu, pa je neophodno neposredno pre vakcinacije obaviti i opšti klinički pregled.

Vakcinacijom se obezbeđuje pravilna reakcija organizma psa prilikom izloženosti uzročnicima raznih bolesti. Neke vakcine su obavezne, dok se druge daju preventivno u skladu sa povećanim rizicima od oboljevanja.

Vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti

Vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti može se sprovesti na dva načina:

  • Dvolentnom „puppy“ vakcinom protiv parvovirusa ili mačije kuge, kao i štenećaka.
  • Petovalentnom vakcinom. Petovalentna vakcina štiti pse od uzročnika pet bolesti. Najčešće se koristi vakcina koja sadrži uzročnike: parvovirus (mačija kuga), morbilivirus (uzročnik štenećaka), adenovirus (zarazni hepatitis), parainfluenca virus i određene sojeve bakterija roda Leptospira.

Već u periodu od 8. do 12. nedelje života opada nivo antitela u organizmu koja štenci nasleđuju od majke, pa je tada moguće sprovesti prvu vakcinaciju. 

Pri prvoj vakcinaciji podrazumevaju se i dve doze revakcine u razmacima od 3 do 4 nedelje, tako da se prvi ciklus vakcinacije pasa završava u 14. ili 16. nedelji.

Nakon ovog trodelnog ciklusa pas je zaštićen 12 meseci, kada je potrebno ponoviti vakcinaciju, jer nisu samo štenci u opasnosti od zaraznih bolesti, već lako mogu oboleti i odrasli psi.

Kalendar vakcinacije pasa

Pre svake vakcinacije potrebno je ljubimca očistiti od endoparazita kako bi učinak vakcinacije bio što bolji.

Prva doza vakcine se može davati u 6. nedelji i u tom periodu, pas ne bi trebao da dolazi u dodir sa drugim psima niti drugim vrstama životinja. Tada se aplikuje takozvana „puppy“, dvovalentna vakcina.

U zavisnosti od rase psa, u ovom dobu je važno uzeti u obzir trenutnu kilažu šteneta, iz prostog razloga što se preparati za čišćenje od unutrašnjih glista doziraju spram kilaže pacijenta.

Druga doza podrazumeva aplikaciju petovalentne vakcine i dalje vas obavezuje da svog ljubimca ne izlažete susretu sa drugim životinjama.

Takođe je neophodno ponoviti čišćenje od unutrašnjih parazita kao priprema pred buster dozu.

Nakon poslednje doze, potrebno je da protekne minimalno 7 dana da se stvori imunitet, nakon čega možete u šetnju sa svojim ljubimcem.

Vakcinacija pasa protiv besnila

Vakcinacija pasa protiv besnila je obavezna a sprovodi se nakon navršena 3 meseca. I potrebno ju je ponavljati jednom godišnje kao preventivu. 

Takođe, uz vakcinaciju protiv besnila, nakon trećeg meseca je obavezno sprovesti i „mikročipovanje“ pasa. Na taj način uvek ćete moći pronaći svog psa ukoliko zaluta.

Cene vakcinacije pasa

  • Petovalentna vakcina protiv zaraznih bolesti 1900 rsd
  • Dvovalentna vakcina za pse 1500 rsd
  • Vakcina protiv besnila 1700 rsd
  • Čipovanje pasa 1500 rsd
  • Mikročip i vakcina protiv besnila 2750 rsd

Uz čip i vakcinu protiv besnila, vaš pas dobija pasoš za kućne ljubimce koji je važan dokument ukoliko želite da putujete van države sa svojom životinjom.