Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Kardiološki pregled pasa i mačaka

VELIKI PROCENAT životinja PREKO 10 GODINA IMA SRČANIH PROBLEMA

Kardiološki pregled pasa i mačaka trebamo imati na umu bez obzira da li postoje određene tegobe i simptomi srčanih oboljenja.

Zašto je važan redovan kardiološki pregled pasa i mačaka?

Neki ljubimci mogu imati nasledne bolesti srca čiji simptomi nisu uočljivi u ranim fazama života. U tim slučajevima kada se simptomi pojave, to je znak da je srce psa ili mačke već oslabilo i tada lečenje može biti veoma zahtevno i naporno i za životinju i za vlasnika. 

Čak 10% jedinki kod pasa ima neko od srčanih oboljenja, dok je procenat onih preko 10 godina sa oboljenjima srca, neverovatno visok i iznosi čak 85%.

Zbog toga je veoma važno redovno proveravati zdravstveno stanje pasa i mačaka sa ovog aspekta kako bi se u slučajevima prisustva određenih srčanih problema na vreme započela odgovarajuća terapija.

Kako izgleda kardiološki pregled pasa i mačaka?

Kardiološki pregled počinje trijažom, (merenje temperature, pulsa i disanja), auskultacijom (slušanjem) srca i pluća, merenjem telesne mase životinje i kompletnim pregledom opšteg stanja životinje.

Uz pomoć slika koje smo napravili ultrazvučnim aparatom dobijamo kompletne informacije o „unutrašnjosti“ srca. (Oštećenje miokarda, zalistaka,nepravilnog izgleda pretkomora i komora, protoke kroz aortu i plućnu arteriju i ostale značajne mere važnih parametara koje nam doprinose da sačinimo kardiološki pregled u potpunosti i postavimo tačnu dijagnozu.)

Ovaj pregled nam pruža informacije o poreklu i vrsti aritmije ukoliko je prepoznato njeno prisustvo. Nakon toga je moguće precizno odrediti terapiju.

RTG dijagnostika, daje svoj doprinos kod pregleda srca i pluća gde imamo jasnu sliku senke srca, položaj i izgled srca, kao i veličine srca. Jednom rečju, spoljašnji izgled srca.
Na osnovu svih dobijenih parametara veterinar procenjuje da li je životinja kardiološki pacijent kao i da li je potrebna terapija.

Kardiološki pregled pasa i mačaka - CENA

  • Kardiološki pregled 7500 rsd