Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Analiza krvi za pse i mačke

analize krvi nam otkrivaju mnoge važne detalje o zdravlju naših ljubimaca

Analiza parametara krvi je veoma važna stavka u dijagnostici oboljenja pasa i mačaka. Prilikom analize krvi može se ustanoviti zdravstveno stanje ljubimca. Pretrage krvi preporučujemo pre operativnih zahvata, kod pojave simptoma bolesti, ali i tokom sistematskih pregleda čime se na vreme mogu ustanoviti razna stanja i bolesti.

U okviru naše Family Vet ambulante vršimo analize:

-kompletne krvne slike

-biohemijske analize krvi

-mikroskopski pregled razmaza krvi

Laboratorijske analize krvi su veoma korisno sredstvo kod postavljanja dijagnoze, ali nije moguće postaviti dijagnozu samo na osnovu rezultata krvi. Važno je napomenuti i da rezultati često mogu iskakati van normalnih granica referentnih vrednosti zbog raznih faktora kao što su rasa, pol, starost, ishrana, fizička aktivnost, kao i upotreba lekova.

Šta mogu otkriti analize krvi pasa i mačaka?

Kompletna krvna slika može pružiti brojne informaciju o stanju hidracije, postajanju infekcije, anemije, sposobnosti zgrušavanja krvi, kao i izloženosti organizma otrovnim materijama.

Biohemijski parametri pružaju uvid u funkcionalno stanje pojedinih organa i organizma.

Kod kojih simptoma se preporučuje analiza krvi za pse i mačke?

Kad god se Vaš ljubimac ne ponaša kao inače, analiza krvi može biti opravdana nakon veterinarskog pregleda. Vašem ljubimcu je potrebna analiza krvi ukoliko on ima groznicu, ako je letargičan, ukoliko je došlo do promene boje sluznica, ako značajno gubi težinu, više unosi vode ili urinira više nego obično. Analiza krvi takođe je potrebna ukoliko ljubimac ima problema sa apetitom, ako je prisutno povraćanje ili dijareja. Najbolji tretman jeste zapravo prevencija. Analiza krvi mora biti deo rutinske preventivne nege Vašeg ljubimca. Preporuka je da jednom godišnje uradite analizu krvi Vašeg ljubimca kako biste osigurali dobrobit ljubimca.

Kako da tumačite parametre analize krvi za pse i mačke?

Njihova uloga je da prenose kiseonik koji je vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Povišene vrednosti se mnogo ređe javljaju nego snižene i mogu ukazivati na dehidrataciju, ali se mogu javiti i kod životinja koje žive na većim nadmorskim visinama. Postoji i nekoliko bolesti koje takođe mogu povećati broj crvenih krvnih zrnaca Vašeg ljubimca. Nizak nivo kiseonika u krvi zbog srčane insuficijencije ponekad stimuliše telo da proizvodi više crvenih krvnih zrnaca nego što bi inače proizvelo. U tim slučajevima broj eritrocita se povećava kao odgovor na hormon eritropoetin koji proizvode bubrezi. Poznato je i da bolest bubrega i pluća podiže nivoe eritropoetina u krvi što dovodi do nenormalno visokog broja crvenih krvnih zrnaca. Do smanjenja crvenih krvnih zrnaca može doći ako postoji prekid proizvodnje ili preživljavanja crvenih krvnih zrnaca, loš metabolizam, ukoliko postoji anemija ili je došlo do krvarenja.

Prenosi kiseonik iz pluća u druga tkiva. Povećane vrednosti mogu ukazati na postojanje policitemije ili oboljenja srca, dok se snižene najčešće javljaju kod anemije.

Predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Smanjen hematokrit se javlja kod anemija, postoji veoma veliki broj stanja koja dovode do toga, a neka od njih su: razna krvarenja, paraziti u krvi kao što su mikoplazma kod mačaka, anaplazmoza, babezija i erlihija kod pasa, odgovori na antibiotike i druge lekove. Kod starijih ljubimaca hronična bolest bubrega je čest uzrok anemije. Sa druge strane povećane vrednosti najčešće se mogu videti u slučajevima dehidratacije i šoka.

Govori nam o veličini crvenih krvnih zrnaca. Korisno je jer su mlađe crvene krvne ćelije veće od zrelih crvenih krvnih zrnaca. Ako je ovaj broj visok, to ukazuje da se crvena krvna zrnca okreću brže nego što se očekivalo. Ovo može biti zbog krvarenja ili određenih vrsta anemije.

Predstavlja prosečnu težinu hemoglobina u svakom crvenom krvnom zrncu i razlikuje se od hemoglobina koji cirkuliše u krvi. Visok MCH ukazuje na slabo oksigenisanu krv, dok nizak ukazuje na nedostatak gvožđa.

Predstavlja prosečnu težinu hemoglobina u svakom crvenom krvnom zrncu i razlikuje se od hemoglobina koji cirkuliše u krvi. Visok MCH ukazuje na slabo oksigenisanu krv, dok nizak ukazuje na nedostatak gvožđa.

Predstavlja meru varijabilnosti veličine eritrocita. Povećane vrednosti ukazuju na to da su crvena krvna zrnca varijabilnija u zapremini od normalnog. To može biti zbog prisustva manjih ili većih crvenih krvnih zrnaca ili njihove kombinacije. Može se javiti sa anemijom usled nedostatka gvožđa, a u tim slučajevima MCV je često nizak. Nedavno krvarenje ili gubitak krvi često će povećati RDW, ali MCV obično ostaje normalan.

Abnormalno povećanje broja trombocita je retko i često uzrok nije poznat. Može biti povezano sa oboljenjem koštane srži ili sa dugotrajnim gubitkom krvi i nedostatkom gvožđa. Postoje i poremećaji u kojima trombociti ne funkcionišu kako treba kao što je slučaj kod Fon Vilebrandove bolesti.

To je indeks koji se koristi u proceni imuno-posredovane trombocitopenije sa urođenom makrotrombocitopenijom. Može pružiti klinički vredne informacije o stečenoj trombocitopenijom.

Veličina ukazuje na povećanu varijabilnost u veličini što može biti indikator odgovora na potrebu za trombocite. Smanjenje se može videti kod imunološki posredovanih trombocitopenija.

Prognostički biomarker u sepsi koji predviđa disfunkciju organa, septični šok i smrtnost.

Predstavljaju jedan od glavnih faktora odbrane organizma. Proizvode se u koštanoj srži i limfnim čvorovima.

Povećanje broja belih krvnih zrnaca (leukocitoza) može se javiti kod postojanja upale izazvane bakterijskim, gljivičnim ili parazitarnim uzročnicima, usled stanja stresa ili uzbuđenja. Smanjene vrednosti (leukopenija) su najčešće posledica virusne infekcije, mada mogu biti i kod pojedinih tumora, genetske predispozicije, trovanja ili nepravilne upotrebe određenih lekova.

Monociti su vrsta belih krvnih zrnaca. To su krupne, mononukleusne ćelije koje poseduju fagocitne sposobnosti. Iz njih nastaju fagociti, ćelije sa najvećom sposobnošću fagocitoze.

Vrsta leukocita koja u citoplazmi ima granule i jedro podeljeno na režnjeve. Prema načinu bojenja razlikuju se tri vrste granulocita: neutrofili, bazofili i euzinofili. Neutrofili su zrele ćelije koje napadaju bakterije i viruse. Bazofili učestvuju u alergijskom odgovoru, dok eozinofili učestvuju u odbrani od alergijskih stanja i parazitarnih infekcija.

Predstavljaju populaciju leukocita koja uključuje dve osnovne subpopulacije: T-limfocite, koji učestvuju u ćelijskom imunitetu i B-limfocite koji se transformišu u plazma ćelije koje proizvode antitela i tako učestvuju u humoralnom imunitetu.

Biohemijski parametri

Krajnji proizvod metabolizma aminokiselina i proteina. Povećanje se može videti kod pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega, dehidratacijom, srčanim oboljenjima, kod šoka ili opstrukcije urina, kao i kod ishrane sa visokim sadržajem proteina. Smanjene vrednosti se mogu javiti kod prekomerne dehidratacije, teških oštećenja jetre ili gladovanja.

Koristi se za procenu bubrežne funkcije. Povećani nivoi kreatinina se javljaju kada je brzina filtracije bubrega neadekvatna da ukloni ovaj otpadni proizvod proteina, obično kada se izgubi više od 75% normalne funkcije što označava uznapredovalu bolest bubrega. Kreatinin nije u potpunosti specifičan za bolest bubrega. Neki jako mišićavi psi sa normalnom funkcijom bubrega imaju veće vrednosti kreatinina.

ALP se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti jetre i bolesti kostiju. Karakteristično je i povećanje u slučajevima prepreke u žučnim putevima ali i oboljenja jetre. Kongestija srca i ulcerozni kolitis daju umereno povišene vrednosti.

ALT je osetljiv indikator aktivnog oštećenja jetre, ali ne ukazuje na uzrok. Blago povišene vrednosti mogu biti normalne kod nekih kućnih ljubimaca, naročito kod starijih. Veća povećanja mogu se javiti kod hepatitisa, bolesti pankreasa ili prisustva karcinoma.

AST je takođe pokazatelj oboljenja jetre. Najviše ga ima u jetri, srčanom mišiću, manje u mozgu i bubrezima, pankreasu, plućima i drugim organima. Povišene vrednosti javljaju se kod infarkta miokarda, mišićne distrofije i bolesti jetre.

Glukoza se unosi u organizam hranom i postoji kompleksan mehanizam za regulaciju koncentracije glukoze u krvi. Povećane vrednosti se javljaju u slučaju dijabetesa, stanja šoka, kao i stanja sa povećanim adrenalinom. Smanjene vrednosti javljaju se u slučaju karcinoma pankreasa, poremećaja metabolizma glikogena i ponekad kod bolesti jetre.

Bilirubin je krajnji produkt razgradnje proteina koji sadrže hem. Metaboliše se u jetri i izlučuje u žuči. Akumulira se u krvi kada postoji oštećenje jetre, zapušenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca.

Analiza krvi pasa i mačaka - CENE

  • Analiza krvi - Dijagnostika 1200 rsd
  • Analiza krvi - Kontrola 1000 rsd
  • Biohemija po parametru 400 rsd