Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Hormonske Analize Pasa i Mačaka

mačka i belo štene ispred bele pozadine
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Hormoni su organska jedinjenja koja mogu da utiču na fiziologiju i razvoj čak i pri malim koncentracijama. Njihova funkcija je specifična i nedostatak ili višak dovodi do karakterističnih promena u organizmu.

U našoj ambulanti mogu se uraditi analize sledećih hormona:

-Progesteron

-TSH

-T4

-Kortizol

Progesteron:

Nivo progesterona u krvi je najbolji pokazatelj kada će doći do ovulacije i kada je najbolje vreme za razmnožavanje. Analizu je potrebno raditi na svaka 2 do 3 dana tokom ciklusa, počevši 3 do 5 dana od početka teranja kod kuje. Početni nivo progesterona je obično manji od 1ng/ml. Ovulacija se javlja kada je nivo progesterona 5ng/ml, a cilj je da se utvrdi kada dostigne nivo od 2,5ng/ml kako bi se na vreme mogao organizovati dan parenja. Optimalno vreme za prirodno parenje je trećeg dana od izmerene vrednosti od 2,5ng/ml, a veštačko osemenjavanje nakon četiri dana.

Ukoliko je u pitanju prvo parenje preporučuju se dodatne analize kao što su analiza krvi, bris, analiza hormona štitne žlezde… kako bi se na vreme uočili i otklonili problemi koji mogu uticati da kuja ostane gravidna.

Kortizol:

Glukokortikoidi su hormoni koje luči kora nadbubrežne žlezde, a smeštena je u trbušnoj šupljini nadomak svakog bubrega. Jedan od najvažnijih glukokortikoida je kortizol koji koji ima značajnu ulogu u metabolizmu belančevina, ugljenih hidrata i masti, a reguliše i pravilan proces varenja, srčani rad i krvni pritisak. Ukoliko dođe do patološke promene nivoa ovog hormona u krvi, dolazi do čitavog niza poremećaja organa, organskih sistema i metabolizma ljubimca uopšte.

Njegove vrednosti su povećane kod ljubimaca koji imaju hiperadrenokorticizam (Kušingov sindrom), a smanjene kod hipoadrenokorticizma (Adisonove bolesti).

TSH:

Sinteza i lučenje TSH (tireostimulišući hormon) je pod kontrolom hipofize. To je hormon koji utiče na štitnu žlezdu da proizvodi hormone T3 (trijodtironin) i T4(tiroksin). Njegov nedostatak je zabeležen kod velikih šnaucera i boksera. Smanjene vrednosti ovog hormona mogu uzrokovati sekundarni hipertireoidizam-povećana funkcija štitne žlezde. Hipertiroidizam je najčešće endokrino oboljenje koje napada starije mačke.

T4 (tiroksin):

Tiroksin se produkuje značajno više, čak 80% žlezdanog tkiva produkuje ovaj hormon, dok preostalih 20% produkuje hormon T3. Hormon T3 nastaje i kasnije u jetri postepenim pretvaranjem i raspadom hormona T4 kroz metaboličke procese i ima mnogo jači efekat na metabolizam i druga tkiva od hormona T4 koji je uglavnom, kao rezerva, vezan za proteine u plazmi. Upravo merenje FT4 najbolje pokazuje trenutno stanje i funkciju štitne žlezde zajedno sa TSH.

Podeli post