Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Fizikalna Terapija Pasa

Picture1
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Fizikalna terapija podrazumeva mnoge tehnike koje poboljšavaju fizičko stanje životinja kao što to čini i fizioterapija kod ljudi. Njen cilj je da ubrza vreme oporavaka, poveća pokretljivost i smanji bol.U našoj Family vet ambulanti nudimo fizikalnu terapiju primenom hidroterapije.

Šta je hidroterapija?

Kako samo ime kaže reč je o vrsti fizikalne terapije koja se odnosi na lečenje u vodi. Pokreti u vodi omogućavaju da pas bude lakši i samim tim pravi manje opterećenje na zglobove i kosti. Topla voda dovodi do bolje prokrvljenosti tkiva, pa omogućava bolje prehranjivanje tkiva, brže zarastanje i uklanjanje bola. Sa druge strane hladna voda može biti idealna za radne pse koji će imati težak trening dok su u vodi. Pored smanjenja bola i rehabilitacije zglobova postoje I druge dodatne prednosti hidroterapije za pse kao što su:

 • Uklanjanje bola i ukočenosti
 • Jačanje mišića
 • Uklanjanje spazma mišića
 • Povećanje obima pokreta
 • Brži oporavak od povreda
 • Bolja cirkulacija
 • Sprečavanje atrofije mišića
 • Smanjenje telesne težine
 • Poboljšana izdržljivost i agilnost
 • Povećanje mobilnosti i fleksibilnosti
 • Prevencija bolesti i stresa

Koja stanja zahtevaju hidroterapiju?

Koristi se kod rehabilitacije nakon ortopedskih hirurških intervencija.Neizostavan je i najuspešniji oblik fizikalne terapije nakon intervencija kao što su operacija kolena ili kuka kada je u postoperativnom periodu veoma ograničeno kretanje, pa je hidroterapija  jedini način kretanja koja sprečava brojne komplikacije a rezultati oporavka su drastično bolji.

Pozitivan učinak ima i kod pacijenata sa neurološkim oboljenjima poput povreda nerava, pareza, paraliza, spondiloze kao i kod povreda kičme.

Pomaže i u lečenju ortopedskih bolesti poput artritisa, displazija i oštećenja tetiva, mišića, zglobova i kostiju.

Hidroterapija i gojazni psi:

Hidroterapija može biti korisna i za gubitak težine. Vežbanje može biti veoma opterećujuće ukoliko pas ima dodatnu težinu što može otežati pokretanje tog psa na zdrav put. Hidroterapija smanjuje njihovu težinu dok su u vodi i samim tim čini vežbanje veoma ugodnijim za psa, pa je psu koji ranije nije vežbao mnogo lakše da počne. Pored toga jača i kardiovaskularni sistem, povećava energiju i ima pozitivan psihološki uticaj na pacijenta.

Kako to sve izgleda?

Posedujemo bazen sa pokretnom trakom koja forsira pse da se kreću i time jačaju njihove mišiće. Tretman na početku traje od 5-6 minuta, dok je najduži boravak 20 minuta. Potrebno je da pacijent dolazi tri puta nedeljno u trajanju od mesec dana.

Nivo vode je veoma važan i njegovo regulisanje zavisi od stanja psa. Ukoliko je on iznad šapa, povećava savijanje ručnog i skočnog zgloba pa je poželjan kod pacijenata koji imaju smanjenu fleksiju tih zglobova. Sa druge strane kada je u visini lakta, taj nivo je dobar za pse kod kojih je potrebno povećati snagu i izdržljivost. Nivo vode iznad ramena ima minimalno opterećenje na zglobove pa je najkorisniji kod pacijenata u postoperativnom periodu ili kod lečenja artritisa.

Pored nivoa važnu ulogu ima i brzina kretanja trake. Male brzine se koriste kod pasa koji imaju neurološke probleme. Umerene brzine se koriste kod posthirurških pacijenata i pacijenata sa artritisom, dok se velike brzine koriste za pse koji se spremaju za neke veće napore ili takmičenja.

Krajnji rezultati hidroterpije su relativno brzo vidljivi, oporavak zavisi od težine povrede i tipa intervencije, a često i od samog temperamenta psa i mnogih drugih faktora. Ukoliko Vaš pas ima neko od navedenih stanja, ili imate sumnju ka nečemu gore navedenom obratite nam se putem telefona ili dođite u našu ordinaciju na razgovor, neophodni pregled i dalji plan rešavanja datog problema.

Podeli post