Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Redovna veterinarska nega kunića

Zek zek
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Prvi pregled kunića

  Kada kunić stigne u svoj novi dom, posle nekoliko dana privikavanja, potrebno je dovesti ga kod veterinara za kuniće kako bi bio izvršen prvi pregled. Pri prvoj poseti veterinar za kuniće vrši merenje telesne mase, kompletan klinički pregled kunića i konsultaciju sa davanjem potrebnih saveta u vezi sa pravilnom ishranom i negom kunića. Uz prvi pregled, poželjno je obaviti i pregled izmeta na prisustvo parazita, kao i pregled sadržaja ušiju na prisustvo šugarca, s obzirom da kunići često iz legla donose ove parazite u svoj novi dom.  

Vakcinacija kunića

  Redovna vakcinacija kunića se u Srbiji sprovodi protiv miksomatoze. Vakcina  nije obavezna po zakonu, ali je preporučljiva u cilju preveniranja ove relativno retke, ali fatalne bolesti koju prenose komarci i drugi insekti koji sisaju krv. Vakcinacija se sprovodi nakon 2-4 meseca života, zavisno od vrste vakcine, i to jednom godišnje sredinom ili krajem proleća, kako bi tokom leta kunić bio zaštićen.  

Čišćenje kunića od parazita

  Kod kunića brojni paraziti mogu praviti problem, bilo da dovode do jasno vidljivih simptoma ili samo utiču na varenje, telesnu masu i izgled krzna kunića. Najčešći spoljašnji paraziti su šugarci, vaši i buve, dok su najčešći unutrašnji paraziti kokcidije, ali se mogu javiti i druge protozoe ili gliste. Kunići se ne tretiraju preventivno protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita, već samo ukoliko se na pregledu kod veterinara pronađu navedeni paraziti.  

Sterilizacija i kastracija kunića

  Kunići postaju polno zreli sa 4 do 8 meseci, pri čemu dolazi do promene u njihovom ponašanju, kao i eventualnog parenja u domaćinstvima sa više kunića različitog pola. Sterilizacija kunića ženskog pola je veoma značajna radi preveniranja pojave upala i tumora materice, kao i hormonalnih poremećaja uslovljenih promenama na jajnicima. Kastracija kunića muškog pola se najčešće vrši radi sprečavanja neželjenih oblika ponašanja kao što su naskakanje, agresivnost, obeležavanje teritorije urinom itd.  

Redovni pregledi kunića

  Preporuka je da kunić barem jednom godišnje dođe da ga pregleda veterinar za kuniće, kako bi se sve eventualne bolesti otkrile u ranoj fazi. Redovan pregled podrazumeva kompletan klinički pregled kunića (pregled ušiju, zuba, grudnog koša i stomaka, genitalne regije, itd) sa merenjem telesne mase i pružanjem potrebnih saveta. U slučaju otkrivanja zdravstvenih problema kod vašeg kunića, veterinar će predložiti dalje metode uz pomoć kojih će se doći do konačne dijagnoze i potrebne terapije za izlečenje vašeg kunića.   Najčešće bolesti kunića su bolesti zuba, apscesi, pesak u bešici, nadimanje i loše varenje, pododermatitis, prisustvo parazita i respiratorne bolesti koje se manifestuju kao kijanje kod kunića.   Prvi znaci bolesti koje vlasnik može da primeti su:
  • Odbijanje hrane (sve ili čvrste hrane)
  • Promena u izgledu izmeta (veličina i količina kuglica) i mokraće (boja, količina, zamućenost)
  • Pojava iscetka iz nosa i kijanje
  • Češanje ili gubitak dlake
  • Smanjena aktivnost
  • Promena ponašanja
  • Često škrgutanje zubima
  Ukoliko primetite bilo šta od navedenih simptoma ili ste tek nabavili novog kunića i potrebni su vam saveti, pozovite nas i zakažite pregled kod našeg veterinara za kuniće i glodare.

Podeli post