Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Panleukopenija kod mačaka ili mačiji parvovirus

Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Panleukopenija ili mačiji parvovirus (Feline panleukopenia virus, FPV) je izazivač žestokog gastroenteritisa, vrlo kontagioznog endemskog oboljenja mačaka. Bolest je poznata i kao mačiji štenećak ili mačija kuga, izuzetno je zarazna i pogađa sve rase. Mlade, nevakcinisane mačke od 3-5 meseci starosti su najčešće meta ovog virusa, dok starije životinje kao i mačići (zbog kolostralne imunosti) ređe oboljevaju. Moguća je i transplacentalna infekcija. Muve, kao i ljudi mogu biti mehanički vektori.

Kako dolazi do infekcije mačijim parvovirusom?

Obolele mačke prenose virus tako što ga izlučuju u svojoj okolini. Virus se izlučuje fecesom, pljuvačkom, urinom, povraćanjem i krvlju, a u spoljašnjoj sredini može se zadržati godinu dana. Virus ulazi u organizam putem digestivnog i respiratornog trakta, ali i preko povreda na koži (ugriz buve).

Razmnožava se u limfnom tkivu orofaringsa i u limfnim čvorovima. Viremija nastaje nakon 24 časa i uzrokuje sistemsku infekciju. Koncentriše se u sluzokoži creva, u jetri, slezini, koštanoj srži i mezenteričnim limfnim čvorovima. Crevne resice atrofiraju, naglo oštećuje leukopoetski sastav pa nastaje leukopenija. Zbog toga pada imunitet i množe se bakterije crevne flore što pogoršava stanje i uzrokuje enteritis. Rane infekcije ploda dovode do pobačaja i absorpcije ploda.

Simptomi panleukopenije kod mačaka

Inkubacija traje 4-10 dana, a bolest ima različit tok od naglog, kada životinja brzo ugine pa pomislimo da je otrovana, do jako blagog. Kod akutnog oblika razvija se temperatura od 40-40,6°C, povraćanje, klonulost, tipičan položaj tela sa povijenim leđima kao u šarana, jaka bol kod palpacije abdomena, proliv ( često krvav ali može i izostati ). Od ostalih simptoma pojavljuju se depresija, anoreksija, groznica i opšta slabost.

Kako se dijagnostikuje panleukopenija kod mačaka?

Dijagnostikovanje se vrši uzimanjem orofaringealnog brisa, fecesa, urina koji je oskudan, intenzivne boje i veoma izraženog mirisa, krvi i  rendgenskim snimkom abdomena. Od seroloških reakcija u upotrebi su lateks aglutinacija od uzoraka fecesa, ELISA, test hemaglutinacije a koristi se i PCR.

Lečenje panleukopenije kod mačaka

Lečenje panleukopenije se svodi na simptomatsku terapiju i terapiju tečnostima. Iako antibiotici ne mogu uništiti virus oni su neophodni jer su obolele mačke u velikom riziku od pojave bakterijskih infekcija.

Preventiva

Vakcinacija mačaka je veoma efikasna preventivna mera.

Podeli post