Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Pankreatitis kod pasa i mačaka

puppy-diseases-common-illnesses-to-watch-for-in-p-2021-09-02-02-04-39-utc
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Pankreatitis je zapaljensko stanje pankreasa koje je uobičajeno kod pasa i mačaka. Može biti akutno ili hronično, subkliničko ili manifestovano različitim kliničkim znacima.

Pankreas ili gušterača sastavni je deo digestivnog trakta, a neophodan je pri digestiji hrane, kao i produkciji insulina.  Ovaj organ nalazi se blizu želuca i jetre.

Koji su uzroci pankreatitisa?

U većini slučajeva pankreatitis kod pasa i mačaka je idiopatski. Međutim, postoje mnogi faktori rizika za nastanak ovog oboljenja:

  1. Genetika – neke rase imaju veću predispoziciju za razvijanje pankreatitisa. Patuljasti šnaucer je jedan od njih. Kod mačaka, sijamske češće oboljevaju od drugih rasa. Bitno je napomenuti da iako postoje predisponirane rase, psi i mačke bilo koje rase mogu oboleti.
  2. Trauma – teže povrede abdomena kao što je udarac kolima mogu prouzrokovati pankreatitis.
  3. Ishrana – pod ovim faktorom rizika podrazumeva se konzumiranje namirnica sa visokim sadržajem masti, ali i jedenje smeća, ostataka sa stola i sve ono što nema nutritivnu vrednost za pse i mačke.
  4. Lekovi – neki lekovi kao što su kalijum bromid, L-asparaginaza i azatioprin dovedeni su u vezu sa pankreatitisom.
  5. Oboljenja – različite hormonske bolesti kao što je Kušingova bolest i hipotireoidizam dovedene su u vezu sa pankreatitisom.
  6. Infekcije – babezioza kod pasa i toksoplazmoza i kalicivirus kod mačaka mogu dovesti do pankreatitisa.

Koji su klinički znaci pankreatitisa?

U slučaju teže forme, povraćanje, progresivno mršavljenje, abdominalni bol, slabost, dehidracija i dijareja su simptomi. U nekim slučajevima javlja se i febra, ali može i hipotermija. Kod blaže forme pankreatitis može biti subklinički ili sa blažim simptomima kao što su anoreksija, letargija ili dijareja.

Kako se dijagnostikuje pankreatitis?

Pored anamnestičkih podataka i kliničke slike, dijagnostikovanju pankreatitisa pomaže analiza kompletne krvne slike i biohemijskih parametara, kao i RTG i ultrazvučni pregled. Kada je indikovano i ukoliko moguće, u svrhu dijagnostike, vrši se i citologija ili patohistologija.

Kako se leči pankreatitis?

Pristup lečenju pankreatitisa zavisi prevashodno od uzroka, ali i simptoma bolesti. Kod ozbiljnijih slučajeva, neophodna je agresivna terapija tečnosti. Analgetici su, takođe, indikovani. Antiemetici se daju samo u slučaju neprekidnog povraćanja ili kod pacijenata kod kojih je povećan rizik od aspiracije sadržaja usled smanjene/poremećene svesti. Pored svega gore navedenog, ishrana igra važnu ulogu u oporavku. Neophodno je da pacijenti konzumiraju hranu sa nižim sadržajem masti. Prognoza je u direktnoj vezi sa ozbiljnošću oboljenja.

Podeli post