Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Otitis externa pasa i mačaka

professional-veterinarians-examining-dogs-ears-2021-08-26-16-26-03-utc
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Najčešći poremećaj, odnosno oboljenje ušnog kanala pasa i mačaka naziva se Otitis externa. U pitanju je stanje koje se javlja kada je upaljen sloj ćelija koje oblažu spoljašnji ušni kanal. Otitis externa je nekad posmatran kao izolovana bolest ušnog kanala, ali se sada zna da je u pitanju sindrom koji je često refleksija postojeće dermatološke bolesti.

Uzročnici

Uzročnici su klasifikovani kao:

  1. Predisponirajući – povećavaju rizik nastanka otitisa (duge uši i dlake, oblik ušnog kanala)
  2. Primarni – direktno izazivaju zapaljenje (strana tela, hipersenzitivnost (prevashodno alergija na hranu), poremećaj u keratinizaciji i paraziti)
  3. Sekundarni – doprinose zapaljenju samo kod abnormalnosti ušiju ili u sadejstvu sa predisponirajućim faktorima
  4. Perpetuirajući – doprinose intenziviranju procesa (određene vrste bakterija, gljivice ili infekcija srednjeg uha)

Simptomi

Prvi simptomi koje vlasnik uoči jesu tresenje glavom i češanje kao posledica svraba. Takođe, kod ove bolesti javlja se neprijatan miris, crvenilo kože, otok, pojačana sekrecija i perutanje kože. Ušni kanal može biti bolan ili svrbeti, zavisno od samog uzroka, kao i dužine trajanja procesa. Upala može obuhvatiti jedno ili oba uha, a simptomi se mogu odjednom javiti ili sporije razviti tokom dužeg vremenskog perioda.

Dijagnostika

Dijagnoza ovog oboljenja  postavlja se u pet koraka:

  1. klinički pregled
  2. direktan pregled cerumena ili bakterijske kulture
  3. direktan bris
  4. čišćenje i otoskopija
  5. dijagnoza osnovne kožne bolesti

Terapija

Ovaj proces leči se čišćenjem spoljašnjeg ušnog kanala i lokalnim davanjem lekova u zavisnosti od uzroka bolesti. U medikamente spadaju antibiotici, kortikosteroidi, antifungalni lekovi i akaricidi. Neophodno je tretirati osnovnu bolest. U protivnom, može doći do rekurencije upale uha.

Preventiva

Preventiva je svakako bitna stavka kada se govori o upali spoljašnjeg ušnog kanala. Ona se sastoji u redovnom održavanju higijene ušiju ljubimca, uklanjanju dlaka koje ne dozvoljavaju ventilaciju uha, ali i redovan monitoring od strane vlasnika. Tokom kupanja ljubimca potrebno je voditi računa da voda ne uspe u unutrašnjost uha, tj. nakon kupanja neophodno je osušiti uho maramicom ili vatom. Otitis externa se kod mačaka ređe javlja, ali zato vlasnici maltezera, bišona, koker španijela i drugih predisponirajućih rasa pasa trebaju biti na posebnom oprezu. Svaka promena u izgledu uha ili promene ponašanja u vidu tresenja glavom i češenje treba prijaviti veterinaru.

Podeli post