Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Korona virus kod pasa

Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Korona virus pasa inficira domaće i divlje pse. Vrlo je kontagiozan i izaziva uglavnom nevidljiv ili u blagoj formi vidljiv gastroenteritis. Uzrokuje proliv kod pasa i vrlo je sličan mačijem korona virusu.

Morfologija

CCoV je jednolančani RNK virus, koji je obavijen kapsidom, na površini ima šiljke i sadrži M,S,E i N proteine. Na virus su osetljivi psi svih starosnih grupa, ali se klinički simptomi infekcije najčešće javljaju kod štenadi i to najčešće na mestima gde se istovremeno nalazi veći broj jedinki.

Način infekcije korona virusom kod pasa

Virus se izlučuje u velikoj koncentraciji fecesom, a drugi pas se inficira oralnim putem. Invadira i replikuje se u resicama tankog creva i može dovesti do programirane ćelijske smrti (apoptoze) epitelnih ćelija. Inkubacija traje 1-3 dana. Inficirani pas izlučuje virus desetak dana po infekciji, ali su zabeleženi slučajevi kada je inficirano štene izlučivalo korona virus i do šest meseci. Dva do tri dana nakon infekcije javlja se proliv koji traje do tri dana, da bi se crevne ćelije obnovile potrebno je narednih sedam dana. U izuzetnim slučajevima, kod prethodno oslabljene štenadi, proliv uzrokovan ovim virusom može trajati i nedeljama.

Klinička slika

Osim proliva (tečna dijareja) može se javiti i povraćanje, opšta slabost, povišena temperatura, depresija, anoreksija, letargija, te posledična dehidratacija.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu jednostavnog brzog elisa testa, gde već posle nekoliko minuta imamo pozitivan ili negativan rezultat. Samo uzorkovanje je takođe jednostavno i bezbolno.

Lečenje korona virusa kod pasa

Nema jedinstvenog tretmana. Potrebno je što pre nadomestiti tečnost i elektrolite (infuzija). Većina obolelih pasa od korona virusne infekcije se uz odgovarajuću terapiju brzo oporavlja.

Preventiva

Protiv CCoV postoji vakcina koja pruža zaštitu od kliničke bolesti, ali ne pruža zaštitu od infekcije.

Podeli post