Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

FIP virus kod mačaka

Doctor veterinarian giving injection insulin to a cat at the veterinary clinic. Veterinary medicine concept.
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Felini infektivni peritonitis je oboljenje mačaka prouzrokovano FIP virusom, odnosno mutacijom felinog enteričnog koronavirusa (FECV).  Mačke bilo koje starosti  mogu oboleti, ali najčešće se javlja kod mačaka do 3 godine starosti, prevashodno 4 do 16 meseci.  FIP je uglavnom rasprostranjen u odgajivačnicama, prihvatilištima, pansionima i kod mačaka koje žive napolju u čoporu.

Kako se prenosi FIP virus kod mačaka?

Kao što je već spomenuto, FIP virus predstavlja mutaciju FECV koji je ubikvitaran kod mačaka širom sveta i sam po sebi nije bitan patogen. FECV se prenosi fecesom bolesnih mačaka u domovima u kojima ima više mačaka. Transmisija se odvija direktnom ingestijom fecesa ili kontaminiranim materijalom. Mačiči uglavnom oboljevaju sa oko 9 nedelja života. Pretpostavlja se da su mutanti FECV koji su sposobni da uzrokuju FIP proizvedeni tokom ove inicijalne infekcije, kad je nivo FECV replikacije izuzetno visok. Međutim, mali procenat mačaka izloženih ovim mutantima razviju FIP.

Koji su simptomi FIP virusa?

Poznate su dve kliničke manifestacije FIP-a, suva i vlažna.

Suva forma se još naziva i parenhimatozna, odnosno granulomatozna, usled granulomatoznih promena na parenhimatoznim organima kao što su bubrezi, mezenterijalni limfni čvorovi, zid creva, jetra, centralni nervni sistem i oči. Naziv “suva” potiče od toga što, za razliku od vlažne, nema inflamatornog eksudata u telesnim dupljama. Češća je vlažna forma FIP-a koja se odlikuje uvećanjem abdomena usled ascitesa, tj. slobodne tečnosti u trbušnoj duplji. Pored toga što je uvećan, abdomen je testast, odnosno mekan pri dodiru, kao i bezbolan. Perkusijom se laku uočava postojanje tečnosti. Moguće je, ali izuzetno retko, istovremeno postojanje obe forme ovog oboljenja. Kada se to desi, uglavnom je u pitanju tranzicija iz suve manifestacije u vlažnu i obrnuto. U eksperimentalnim uslovima inkubacioni period kod vlažne forme je 2-14 dana, dok je kod suve nekoliko nedelja duži. S druge strane, pravi inkubacioni period pri prirodnoj infekciji je nepoznat, ali postoje dokazi da infekcija može proći subklinički (bez simptoma) nedeljama, mesecima, pa i godinama do pojave simptoma. Koinfekcija sa drugim patogenima može dovesti do brže progresije bolesti.

Simptomi FIP virusa kod mačaka

Prvi simptomi FIP-a su nespecifični i uključuju: gubitak telesne mase, inapetencu ili anoreksiju, apatiju i groznicu. Od početka kliničke manifestacije mortalitet ekstremno raste, mada neke životinje mogu poživeti još nekoliko nedelja, meseci i, izuzetno retko, godinama.

Kako se dijagnostikuje i leči FIP virus?

Sumnja na FIP se prevashodno bazira na podacima kao što su starost jedinke, poreklo, simptomi i klinički pregled. Mačke starosti od 4 do 36 meseci, koje su bile u kontaktu sa drugim mačkama i koje imaju dugotrajnu groznicu, bezuspešno lečenu antibioticima, odmah bi se trebale testirati na FIP. Postoji više načina dijagnostike ove bolesti. Indirektno testiranje podrazumeva analiziranje kompletne krvne slike, albumina, globulina, bilirubina, kao i tečnosti iz abdomena (u slučaju vlažne forme) i dr. Definitivnu dijagnozu daje nam identifikacija virusnih proteina imunohistohemijom, kao i identifikacija virusne RNK testovima baziranim na PCR metodi. Bitno je napomenuti i to da postoji kontroverzija po pitanju merenja titra antitela budući da se često javljaju lažno pozitivni rezultati jer FIP virus i enterični korona virus prouzrokuju isti odgovor antitela.

Nažalost, ovo oboljenje je fatalno i ne postoji adekvatna terapija. Kako bi se produžio život, daje se potporna terapija u vidu terapije tečnostima i antibiotika protiv sekundarne infekcije. Takođe, bitno je povećati kvalitet ishrane. Bitna je preventiva. Ne postoji efikasna vakcina, s toga je akcenat na higijeni posuda za posip, hranu i vodu, i uopšteno predmeta koji dolaze u kontakt sa životinjama. Pored toga, važno je održavati jak imunitet životinja, a u odgajivačnicama i prihvatilištima grupisati mačke na osnovu starosti. Ako je nova mačka dovedena u domaćinstvo, potrebno je nekoliko nedelja držati je odvojenu od drugih mačaka i posmatrati njeno zdravstveno stanje.

 

Podeli post