Brinemo se o vašim ljubimcima kao o svojim!
Pozovite nas    +381 21 443137

Pozovite nas :  +381 21 443137

Izaberite deo teme

Šta je neophodno da prvo uradite sa štenetom?

Female veterinarian examining dog, veterinary clinic. Vet doctor, treatment a sick dog
Marko Odalović (FamilyVet)
Marko Odalović (FamilyVet)
Izaberite deo teme

Odlučili ste da udomite ili kupite štene – šta dalje?

Izreka kaže da je pas čoveku najbolji prijatelj, ali svi znamo da je on više od toga – on je deo porodice. Da biste na najbolji način dočekali novog člana porodice, provešćemo Vas kroz nekoliko koraka.

Osnovni pregled šteneta

Bilo bi dobro da štene već u periodu od nekoliko dana od uzimanja odvedete veterinaru kako bi utvrdio njegov zdravstveni status.

Ako se ustanovi da je štene zdravo, prvi korak je čišćenje od unutrašnjih, odnosno crevnih parazita, što se stručno naziva dehelmintizacija. Prvo čišćenje je kada štene napuni 3 nedelje starosti. Ako ste uzeli štene koje je starije i niste sigurni da li je dehelmintisano, ne brinite se, nije kasno, ista je procedura. Drugo čišćenje vrši se nakon dve nedelje. Ako štene živi sa majkom, čisti se paralelno i ona kako ne bi došlo do rekovalescencije. Do godinu dana starosti bilo bi dobro ljubimca čistiti jedanput mesečno, nakon čega se interval proređuje na 3-4 meseca. U slučaju da pas ne provodi puno vremena napolju i nema čest kontakt sa drugim životinjama, izuzetno retko dehelmintizacija se sprovodi na 6 meseci. U koliko su prisutni, paraziti se golim okom mogu videti u izmetu, no to nije uvek slučaj. Pored toga što se prenose s jedne na drugu životinju, neki endoparaziti, kao što je Echinococcus granulosus, prenose se na ljude, s toga je ovaj dehelmintizacija bitan preventivni korak.

Vakcinacija psa

Drugi korak predstavlja vakcinacija. U slučaju da majka ima antitela u cirkulaciji, štenci su u prvih nekoliko nedelja zaštićeni. Zbog toga se prva vakcina protiv zaraznih bolesti daje sa 6 do 8 nedelja. Nakon toga se daju dve revakcine u razmaku od 4 nedelje, što znači da se ovaj proces završava sa 14 do 16 nedelja starosti. Kao i kod dehelmintizacije, u slučaju da dobijete starijeg kucu, nije problem da se vakciniše nakon izvršenog čišćenja od parazita. Najčešće se koristi vakcina koja sadrži uzročnike: parvovirus, morbilivirus (uzročnik štenećaka), adenovirus, parainfluenca virus i određene sojeve bakterija roda Leptospira. Nakon ovog procesa, psi se protiv zaraznih bolesti vakcinišu jednom godišnje.

Čipovanje i obavezna vakcina protiv besnila

Treći korak se vrši kod pasa starijih od 3 meseca i on je zakonom određen. U pitanju su čipovanje i vakcinacija protiv besnila. Za razliku od prethodno opisane vakcine, ova vakcina je jednokratna i daje se jednom godišnje.

Preporučuje se da psi koji borave u odgajivačnicama, prihvatilištima i pansionima budu vakcinisani protiv zaraznog kašlja.

Dodatne preventivne preporuke

Pored svih ovih koraka važna je i zaštita od spoljašnjih parazita i insekata koji ne samo da slabe imunitet, već su i potencijalni prenosioci raznih zaraznih bolesti kao što su babezioza, erlihioza i lajmska bolest. Takođe, insekti mogu preneti i srčanog crva i mnoge viruse. Postoje različita sredstva protiv ovih uzročnika. Štenad ispod 2 meseca starosti i 2 kg telesne mase dobijaju zaštitu u vidu sprej. Kasnije mogu koristiti „spot on-ove“, ogrlice i sl.

 

Podeli post