Odgoj steneta

ODGOJ ŠTENETA

Kada štene stigne u kuću radost je neizmerna, ali već posle prvog dana shvatamo kolika je to odgovornost i obaveza. Osim posebnog režima ishrane, vršenje nužde, cviljenje i glodanje stvari predstavljaju prve izazove sa kojima se novi vlasnici susreću. Na žalost, nekada se desi da zbog neinformisanosti novi vlasnici odustanu od ljubimca jer ne mogu da mu se posvete. Zato je veoma bitno da pre nego što pas dođe u dom obezbedimo osnovne stvari za njegov smestaj, ali i da se dobro uputimo sam odgoj šteneta, njegove navike, socijalizaciju, eventualne zdravstvene probleme.

Bigl na beloj pozadini

Najraniji uzrast kada štene možemo da uzmemo je kada ono više ne sisa majčino mleko i kada je počelo samostalno da uzima hranu. To je najčešće uzrast od oko 2 meseca. Pri izboru šteneta treba voditi računa o njegovoj razvijenosti, konstituciji, uhranjenosti, zatim izgledu i zdravlju kože,ušiju, očiju i zuba. Ukoliko nemate dovoljno iskustva, preporuka je da štene nakon preuzimanja odvedete kod veterinara kako bi bili sigurni da ste uzeli zdravog psa.

Štenetu treba obezbediti mesto za spavanje. Za to je pogodna prostirka ili jastuk smešten u mirnijem delu prostorije ili stana, kako bi se ono osećalo sigurnije i udobnije. Pored posuda za vodu i hranu, treba obezbediti i prostirku za vršenje nužde. Za navikavanje šteneta da vrši nuždu na jednom mestu potrebno je dosta strpljenja i vremena. Postoje i posebni sprejevi i kapi koji se nanose na čistu prostirku i svojim mirisom privlače štene, ali je Vaše aktivno učestvovanje u ovom procesu neophodno. Štenci vrše nuždu više puta dnevno i kada to čine u Vašem prisustvu treba ga usmeravati na prostirku za tu namenu. Za svaku uspešno obavljenu radnju psa treba nagradti maženjem, pohvalama i omiljenom poslasticom. Potrebno je različito vreme da bi psi naučili gde treba da vrše nuždu ,od nekoliko dana do nekoliko nedelja, pa je u ovom slučaju Vaše strpljenje i istrajnost najvažnija. Kasnije, kada pas krene da izlazi napolje i počne tamo da vrši nuždu, sve postaje mnogo lakše.

U ovom uzrastu jedna od najvažnijih stvari je ishrana. Na tržištu postoji veliki broj proizvođača hrane različitih klasa i kvaliteta. Za organizam u razvoju svakako preporučujemo što kvalitetniju hranu koja je potpuno izbalansirana u odnosu na hranljive materije ali i minerale i vitamine. To je hrana superpremijum kvaliteta. Preporučujemo, takođe i kupovinu hrane u originalnom pakovanju čiji rok trajanja i adekvatna ambalaža garantuju ispravnost hrane. Na svakom originalnom pakovanju hrane postoji i tabela sa tačno naznačenim količinama za određenu veličinu psa i uzrast. Te količine se odnose na dnevne potrebe psa, pa ih treba podeliti na broj obroka koliko hranite psa. Za štene je to 4 puta dnevno. Uz kvalitetnu hranu nije potrebno dodavati mineralno vitaminske preparate, a takođe se i prevenira nastanak dijareja, indigestija i povraćanja. Uz hranu, psu uvek treba ponuditi i svežu vodu.

Nasmejana bela kucaDa bi zastitili zdravlje svog psa ali i naše zdravlje, neophodno je očistiti psa od crevnih parazita što se stručno naziva dehelmintizacija. Postoje određene parazitske bolesti koje se prenose i na ljude i koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje čoveka. Takva je npr. ehinokokoza. Crevni paraziti, osim što mogu izazvati dijareju i gastrointestinalne probleme mogu dovesti i do veoma lošeg ukupnog stanja organizma koji postaje podložniji drugim bolestima, lošeg razvoja I oslabljenog rasta. U velikom broju, kod slabijih, nedovoljno uhranjenih jedinki crevni paraziti mogu dovesti i do uginuća. Prvo čišćenje od crevnih parazita izvodi se sa 3 nedelje starosti, i preporučuje se da se ponavlja na dve nedelje do 3 meseca života. Zatim se dehelmintizacija ponavlja svakih mesec dana do 6 meseca starosti, nakon čega se ovaj tretman sprovodi na 3-6 meseci, u zavisnosti da li životinja izlazi napolje, dolazi u kontakta sa drugim psima, živi u prostoru sa velikom populacijom pasa (odgajivačnice, azili…). Dehelmintizacija treba da se sprovodi tokom celog života jedinke.

Štenci i mladi psi su zbog nedovoljno razvijenog imunološkog sistema posebno podložni virusnim zaraznim bolestim koje su široko rasprostranjene u našem okruženju. Jedini način da zaštitimo zdravlje našeg ljubimca je vakcinacija.

Psi se vakcinišu protiv pet bolesti: parvoviroze (mačije kuge), štenećaka, zaraznog hepatitisa, leptospiroze i influence pasa. Prva vakcina koju štene može da primi sa 6 nedelja je monovalentna vakcina protiv mačije kuge. To je ujedno i najčešći uzročnik oboljevanja i uginuća mladih pasa. Sledeća vakcina se prima sa 8 nedelja i to je petovalentna vakcina protiv svih navedenih zaraznih bolesti. Da bi se stvorio adekvatan imunitet, preporučuje se revakcinacija 21-30 dana od poslednje vakcine. Za vreme perioda vakcinacije potrebno je psa držati u izolaciji od drugih pasa kako se ne bi zarazio,a takođe treba izbegavati svaku vrstu stresa kako bi organizam stvorio što bolji imunološki odgovor. Imunitet se stvara tek 10-14 dana nakon aplikovane vakcine. Iako češće oboljevaju mlade životinje, ovim zaraznim bolestima su podložni psi svih uzrasta, pa se zbog toga vakcinacija ponavlja jedanput godišnje.

Zakonom o veterinarstvu naše zemlje propisana je obavezna vakcinacija pasa protiv besnila i njihovo obeležavanje. Svi psi sa 3 meseca starosti treba da se vakcinišu protiv besnila. Tom prilikom se i obeležavaju čipom i izdaje se pasoš. Ova vakcinacija je regulisana Zakonom jer je besnilo opasna zoonoza koja dovodi do smrtnog ishoda kod ljudi. Vakcinacija se obavlja jedanput godisnje tokom celog života.