Maca i kuca

IZBOR KUĆNOG LJUBIMCA

Kada je izbor kućnog ljubimca u pitanju veoma je bitno sagledati sopstvene mogućnosti, gde osim prostora i finansija, treba izdvojiti i vreme, čiji nedostatak često bude i najveći problem. Svakoj životinji je neophodna pažnja i nega. Od toga upravo najviše zavisi zdrvalje i sreća Vašeg ljubimca. Mnogi roditelji nađu se u situaciji u kojoj njihovo dete izrazi želju za kućnim ljubimcem. Budući da samo retki mogu odoleti milom dečijem pogledu, prva odluka je u stvari koju životinju nabaviti.

Kratko ćemo reći o osnovnim zahtevima najčešćih kućnih ljubimaca.

Bela kuca se igra

Za držanje ribica potreban je akvarijum, oprema za njega, dekor i hrana za ribice. Akvarijumi mogu biti različite veličine: od malih akvarijuma u obliku kugle, gde može da se drži jedna do dve ribice, do velikih akvarijuma od nekoliko stotina litara sa velikom i raznolikom populacijum ribica i biljaka. Naravno, od vas zavisi za koji ćete se akvarijum odlučiti i kako ćete ga urediti. Ipak akvaristika zahteva određeno znanje i iskustvo, pa Vam preporučujemo da se uvek posavetujete sa nekim iskusnijim akvaristom koji će proceniti Vaše trenutne želje i mogćnosti. Ribice se preporučuju kao kućni ljubimci deci mlađoj od 10 godina. Što se hrčaka, zamoraca, činčila i veverica tiče, ove životinjice zahtevaju nešto više opreme i brige. Biće vam potrebna sledeća oprema: kavez odgovarajuće veličine, stelja, hranilica, pojilica, igračke, kućica. Za svaku pojedinu vrstu životinje mora se kupovati hrana namenjena toj vrsti. Kao dodatak prehrani možete im davati jabuke, banane, lešnike i slično, zavisno od vrste životinje. Životni vek hrčka iznosi od 2 do 3 godine, a zamorca od 4 do 8 godina. Činčila živi u proseku 15 godina, a veverice u zatočeništvu mogu živeti i do 10godina.

Od tih malenih životinja možete očekivati mnogo veselja i druženja, ali ti ljubimci zahtevaju i nešto više brige i čišćenja. Ove životinjice tokom života mogu imati različite zdravstvene probleme, pa je dobro da se na vreme informišete o njima kako bi ih prepoznali kod Vašeg ljubimca i na vreme konsultovali veterinara.

Papagaji su vrlo druželjubive životinje. Za držanje tih životinja potreban je kavez (odgovarajućih dimenzija). Potrebna im je hrana,voda, voće,…Životni vek tigrica iznosi 10-ak godina, nimfi od 20 do 25 godina, a veliki aleksandar može doživeti čak 40 godina. Uz pravilno držanje i negu nećete često odlaziti veterinaru.

Kunić je vrlo umiljata životinjica koju možete držati u kavezu većih dimenzija. Potrebna mu je odgovarajuća hrana, voda i igračke. Možete ga puštati da se slobodno kreće po stanu, ali pripazite na strujne žice i otrovne biljke. Vole interakciju sa ljudima, pažnju i maženje. Kunići dožive približno 10 godina i tokom života mogu da imaju različite zdravstvene probleme zbog kojih ćete posećivati veterinara. Mogu da se nauče razne stvari i da postanu ravnopravni članovi porodice. Preporuka je da se nakon dostizanja polne zrelosti sterilišu, kako bi se izbeglo napadno polno ponašanje i različite bolesti koje mogu da se jave kasnije u toku života.

Siva mačka s narandžastim očima

Mačke su nezavisna i veoma posebna stvorenja. Mogu biti veoma umiljate, ali i prgave i namćoraste. Svaka maca ima jedinstven karakter. Mačke se maze i igraju kada one hoće, a ne kada bismo mi to hteli. Vrlo su čiste životinje i svoje krzno

čiste nekoliko sati dnevno. Potrebna im je hrana, voda, posuda za obavljanje nužde (sa posipom za vršenje nužde) i neko udobno mesto za izležavanje. Ne zahtevaju mnogo pažnje, ali mogu biti i veoma razmažene i druželjubive. Dete i mačka mogu ostvariti prijateljski odnos. Morate naučiti dete kako da se brine o maci i upozoriti ga kako da se ponaša sa svojim ljubimcem. Životni vek mačaka iznosi od 10 do 17 godina. Mace tokom života prolaze kroz više faza i susreću se sa različitim zdravstvenim problemima. Ishrana je veoma bitna, posebno kada se radi o kvalitetu hrane, pa su saveti veterinara dragoceni.

Izbor psa je veoma bitna stvar, kako Vas posle ne bi iznenadile neke karakteristike rase što se tiče i bolesti i karaktera. Možete posetiti i azil za napuštene pse i na taj način usrećiti sebe ali i pomoći psu kojem treba dom. Pas zahteva najviše brige od svih ovde navedenih životinja. Od hranjenja do šetnji, barem tri puta na dan po pola sata. Međutim, pas se najviše od svih ljubimaca integriše u porodicu i zasigurno dobija posebno mesto u Vašem životu. Potrebno je svakodnedno održavati higijenu psa, te ga redovno voditi kod veterinara kako bismo sprečili nastanak bolesti i omogućili mu kvalitetan život. Preventivni pregledi, vakcinacija i redovna zaštita od spoljašnjih i unutrašnjih parazita treba da čine sastavni deo života psa, jer se na taj način štiti i zdravlje samih vlasnika. Životni vek psa zavisi od rase. Veoma je važna dresura i socijalizacija psa kako bi se on uklopio u vašu porodicu i okruženje. Pri izboru rase psa, njegovoj ishrani, nezi i socijalizaciji treba konsultovati izabranog veterinara, kako bi posle što više uživali sa svojim ljubimcem.

Odrastati uz ljubimca je posebno i nezamenljivo. Sticanje svesti o potrebama dugog bića i poimanje odgovornosti za njegov život dete uče veoma bitnim životnim lekcijama. Takođe, tokom odraslog doba života, ljubimac postaje verni prijatelj i izvor velike sreće i zadovoljstva.